Een woordeloos helen door liefdevol ontmoeten...

Happy Aloha Friday

Eén vrijdag per maand geef ik Hawaiiaanse massages op donatie voor het goede doel, momenteel voor de slachtoffers van de branden op Maui. Klik hier voor info.
De eerstvolgende Happy Aloha Friday is op 14 juni.

Lomi Lomi Massages

"Lomi lomi: de Rolls Royce onder de massages"

De Hawaiiaanse lomi lomi massage is meer dan een massage zoals we die in het westen kennen. Lomi lomi is een wijdvertakte helingstraditie die vooral in families werd beoefend. Dat betekent dat er veel manieren zijn om lomi lomi met anderen te delen. De oorspronkelijke bewoners van Hawaii noemen lomi lomi een manier om je opnieuw te verbinden met spirit. In de omarmende en liefdevolle spirit van aloha (onvoorwaardelijke liefde) word je uitgenodigd los te laten wat niet meer nodig is. Zodat je jezelf weer kunt gaan voelen in de grootsheid van wie je in wezen bent: licht, liefdevol, vrij en oneindig.

"Lomi is veel meer dan massage. Lomi is spiritueel aanwezig en alert zijn en overstappen (shift) naar een ander niveau van bewutszijn. Lomi is hier en nu. Laat het verleden rusten, laat de toekomst voor wat ze is. Laat verwachtingen, denken, oordelen en analyses los en wees er gewoon, in alle liefde die je maar kunt voelen. Richt je hele aandacht onvoorwaardelijk op die ander, voel zijn/haar spirit en volg die, blijf die volgen in een niet aflatende stroom van liefde, blijdschap en dankbaarheid. Geef je over en stroom mee op de flow, die geen massagetechniek meer is, maar een grootse uiting van liefdevolle aanwezigheid.

Lomi is een commitment, een belofte aan mezelf. Het duurde wel even voordat ik dat in essentie begreep. Trouw zijn aan jezelf, je pure zelf zoals je bedoeld bent, los van ego, los van verwachtingen, los van wurgende oordelen, maar in pure liefde. En dat om te worden die je in wezen bent, maar wellicht vergeten was."

Ik kan je drie vormen van lomi lomi aanbieden: de tempelmassage, de Aunty Maile lomi en de Lua lomi. Ik licht ze hieronder alledrie toe.

Lomi lomi tempelmassage
Deze lomi lomi is een oud transformatieritueel zoals dat eeuwen geleden in de tempels van Hawaii werd uitgevoerd. Het waren met name de ervaren en wijze kahuna’s (meesters) die mensen tijdens soms dagenlange massagesessies begeleiden naar een nieuwe fase in hun leven, veelal met meerdere masseurs tegelijk. Zij baseerden zich op het weten dat in elke cel van ons lichaam de kennis van het hele universum ligt opgeslagen. Via een lomisessie waren de kahuna’s in staat om een vloeiende verbinding te maken tussen deze universele kennis, de geest en de ziel.            
Ik volg in de tempelmassage de stijl die werd gedoceerd door  Kahu Abraham Kawai'i  (zie Youtube). Deze massage werkt met warme olie, chants, muziek, eventueel puhaku (hotstones) en lange strokes, die zich eindeloos lijken te herhalen.
De koesterende en respectvolle massagebewegingen weerspiegelen de verbinding van de eilandbewoners met de indrukwekkende Hawaiiaanse natuur. Zo kan een sessie zacht zijn als de warme wind in de palmbomen, golvend dynamisch als de oceaan, stevig als de redwoods in de tropische bossen of vurig als de krachtige vulkaan.
Uitgevoerd met het zachte deel van de onderarmen word je op de massagetafel behandeld met warme olie en lange ritmische vloeiende strokes over het hele lichaam. Er wordt ook onder het lichaam gemasseerd, hetgeen een diep koesterend en dragend gevoel geeft. De private delen worden niet behandeld en blijven toegedekt.

Het gebruik van energiedragende pohaku (hotstones) is facultatief.
Samen met een collega kan ik je ook een vierhanden-lomi-massage bieden.


Aunty Maile lomi
Toen  Aunty Maile Napoleon (Waimea, Hawaii Island; zie www.auntymaile.com) een jong kind was, vertelde haar tutu (oma) haar een verhaal waarin de kokospalm vergeleken werd met de boom van het leven. Ze zei dat wanneer wij goed voor de boom ('kino' = lichaam) zorgen met lomi lomi, de boom (kino) gezond zal zijn. Tutu leerde haar kleindochter lomi lomi, zoals dat binnen families gebruikelijk was.
Toen Aunty’s vader een beroerte kreeg en met afasie thuis kwam, begon zij hem dagelijks te masseren. Na negen maanden kon hij zich weer bewegen, lopen en spreken!

De stijl van Aunty Maile onderscheidt zich door gebed (pule), adem (ha) en vibraties. Ook wordt gebruik gemaakt van muziekinstrumenten (pu’ili en pu’ohe). Maar de belangrijkste helende kracht is de Liefde.

Lua lomi
De Lua lomi  is de oudste lomi, afkomstig uit Tahiti. Deze massagevorm is gebaseerd op de eeuwenoude martial arts, zoals die vroeger werd beoefend door de uitgekozen krijgers. Hiermee behandelden zij elkaars kwalen en blessures, die bij de strijd werden opgelopen. De stevige, niet altijd pijnloze, massage hielp hen om de volgende dag weer fit te zijn voor het slagveld. De Lua kahuna vocht niet maar gebruikte zijn energie om te helen. De Lua warrior gebruikte zijn kracht voor het gevecht en de lomi voor het onderhoud. Vechten doen we niet meer, maar soms voelt ons lijf toch alsof het van een slagveld komt...

Ik leerde Lua lomi van de (inmiddels 77-jarige) kumu Jimmy Quitan uit Maui, die deze effectieve geneeswijze leerde van Aunty Mary Gibson die het van haar grootvader leerde (de Lua lomi bleef tot de jaren '50 ondergronds). Jimmy beoefent de Lua lomi via het hart, niet via de mind. Hij deelt zijn unieke kennis slechts spaarzaam: "Dit is niet voor iedereen, maar alleen voor oprechte healers". 

Wat gebeurt er?
Lomi lomi werkt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Tijdens de behandeling wordt het lymfesysteem geactiveerd en gereinigd, de bloedsomloop gestimuleerd en worden de spieren zodanig behandeld dat stress en overbelasting kunnen worden losgelaten. Tegelijkertijd komt tijdens een lomisessie de actieve geest tot rust, zodat ruimte ontstaat voor het loslaten van overtuigingen en herinneringen die de cliënt niet meer van dienst zijn.
Een lomisessie duurt ongeveer 1½ à 2 uur. Bij de tempelmassage is het - in verband met het ruime gebruik van olie - raadzaam om niet je beste kleding aan te trekken.

Persoonlijke intentie
Een lomisessie is een helingsritueel, toegesneden op je eigen behoeftes. Een nieuwe fase in je leven, bijvoorbeeld vanwege huwelijk, zwangerschap/ geboorte, werk, pensionering, medische ingreep of verlies is een goede aanleiding voor een lomimassage. Daarom dien je voor elke sessie een actuele persoonlijke intentie, een hartewens in. 
Ik hoorde van veel klanten terug dat hun wens soms al na één sessie was uitgekomen. Daarbij ging het bijv. om beëindigen/ verminderen van verslavingen, assertiviteits- of relatieproblemen of het opheffen van blokkades in gezondheid, werk-, studie- of woonsituatie.

 

De lomilomi masseur
Ik kwam in 2005 met deze bijzondere vorm van bodywork in aanraking bij kumu lomi Amira Segal, die lomilomi en ho'oponopono mag doceren buiten Hawaii (zie ook: www.malamalomi.com). Ik volgde intensieve lomitrainingen in Nederland en Hawaii. In 2008 heb ik de opleiding voor lomi practioner afgerond en volg sindsdien nieuwe en aanvullende trainingen.
Geraakt door de schoonheid, diepgang en eenvoud van lomi lomi in de Hawaiiaanse spirituele traditie bied ik je in dankbaarheid en liefde deze massages aan.