Een woordeloos helen door liefdevol ontmoeten...

Happy Aloha Friday

Eén vrijdag per maand geef ik Hawaiiaanse massages op donatie voor het goede doel, momenteel voor de slachtoffers van de branden op Maui. Klik hier voor info.
De eerstvolgende Happy Aloha Friday is op 10 mei.

Waarom Massage?

Je hoeft niets te mankeren om je te laten masseren...

Het verlangen om aangeraakt te worden leeft al in ons vanaf onze eerste levensdagen. Een goede en integere massage komt daaraan tegemoet en is een bron van energie en een weg naar innerlijke rust. Je zult ervan versteld staan hoe snel de stress verdwijnt en er een gevoel van vitaliteit ontstaat.
Massage is voor iedereen. Een moment voor jezelf, aandacht voor je lichaam, een warm contact. Maar er zijn nog een paar goede redenen om je te laten masseren:

Ontspanning
Massage is ontspannend voor je lichaam en je geest. Dus goed als je pijnlijke en gespannen spieren hebt, klachten die met spanning te maken hebben of als het gewoon druk of spannend is in je leven.
‚Äč
Bewustwording en contact
Bewust je lichaam voelen en ontdekken wat er allemaal gewaar te worden is. Daardoor krijg je meer contact met je lichaam en een ander deel van jezelf. Vooral de dynamische massagetechniek en sensual touch kunnen je veel laten gewaarworden.

Aangeraakt worden
Warm en veilig aangeraakt worden is een van onze basisbehoeften. Als je in het verleden te weinig of onveilig aangeraakt bent, kan massage je weer wat terug geven.

Aandacht voor jezelf 
Je hoeft niet iets te mankeren of een hoger doel te hebben om naar een masseur te gaan; jezelf (laten) verwennen is ook een goede reden!

Je zit niet lekker in je vel of je lijf heeft iets nodig
Dit kan van alles betekenen, misschien depressief of onrustig, stijf of aandacht nodig, een onbestemd gevoel. Ook zwangerschap is een mooie reden om je te laten masseren; dat is massage voor twee!

Ondersteuning bij veranderingen
Naast alles wat hier al genoemd is, kan massage een goede ondersteuning zijn van een (therapeutisch) proces. Vooral de spirituele Hawaiiaanse lomilomi tempel massage kan hier aan bijdragen.

Vragen en antwoorden rond ontspanningsmassage

 • Als ik alleen zere schouders heb, waarom is het dan toch goed om mijn hele lichaam te masseren?
  Veel klachten uiten zich ergens, maar werken in je hele lijf door. Stress bijvoorbeeld. Ook wordt er vaak ergens anders gecompenseerd of komt de oorzaak van een andere plek of is algehele spanning de oorzaak.
 • Is ontspanningsmassage anders dan sportmassage?
  Ja. Het is meestal zachter, verbindender en minder op techniek en meer op gevoel gericht.
 • Ik vind massage zo pijnlijk…
  Ontspanningsmassage hoeft geen pijn te doen. "Hoe meer pijn, hoe beter" klopt dan ook niet. Zacht kan soms erg diep gaan. Geef aan wat nog prettig voor je is. Zoek dus een andere masseur. Een fysiotherapeut doet soms wel pijnlijke dingen, het kan technisch nodig zijn. Dat is dan ook geen ontspanningsmassage.
 • Mag ik zeggen wat ik wel en niet prettig vind?
  Ja, het is jóuw massage, dus in je eigen belang dat het voor jou prettig is. Ieder mens is verschillend en de masseur is niet helderziend. De masseur is zelfs blij met je feedback; daarmee kan de massage alleen maar verbeteren.
 • Ik ben soms zo moe na een massage.
  Tja, je lijf moet wat werken om afvalstoffen kwijt te raken. Soms voel je vermoeidheid die er al was.
 • Ik word erg actief na een massage.
  Energie, die geblokkeerd was, kan gaan stromen. Dan word je actief. Als je dat vaker merkt, laat je dan niet 's avonds masseren.
 • Ik hoor wel eens dat je altijd naar het hart toe moet masseren, waarom is dat?
  Dit is zo'n uitspraak die een eigen leven is gaan leiden. Meestal is dit alleen belangrijk bij stevige massage bij de ledematen, dus als er bloed verplaatst wordt. Als je dat naar de handen of voeten probeert te persen kan het niet weg en gaan er dingen stuk. Bovendien stimuleert naar het hart toe masseren de bloedcirculatie. Bij zachte massage is het minder belangrijk, energie afstrijken doe je bijvoorbeeld juist naar buiten.
 • Mag je iets aanhouden tijdens een massage of moet je helemaal bloot?
  Je moet niets, maar voor de masseur is het makkelijk als je niets aan hebt. Het komt ook de kwaliteit van de massage ten goede. Maar als je je daar niet lekker bij voelt, hou dan iets aan. Je moet er ontspannen van kunnen genieten. Je kunt zelfs nog gemasseerd worden als je alle kleding aan hebt. Overigens word je tijdens de massage grotendeels toegedekt met een doek. Het is wel belangrijk dat  je (scherpe) sieraden en piercings afdoet.
 • Ik ben bang voor de gevoelens die een massage bij me kunnen oproepen. Kan ik daar wat aan doen?
  Ik zou er niets aan doen en er zeker niet bang voor zijn. Alle gevoelens mogen er zijn tijdens een massage: plezier, verdriet, genot of wat dan ook. Een instelling van nieuwsgierigheid is het beste, dus gewoon zien en voelen wat er is en meer niet. Dus niet er over denken of, nog erger, oordelen en vinden dat het weg moet.
 • Ik val wel eens in slaap tijdens een massage. Is dit 'vluchtgedrag'?
  Weer zo'n veroordelend zinnetje dat steeds opduikt. Het kan soms waar zijn. Als het nodig is, gun jezelf dan een vlucht. Het kan ook pure ontspanning of vermoeidheid zijn of de massage is gewoon erg saai.
 • Mag je in slaap vallen tijdens een massage?
  Als je komt om bewust te voelen dan mislukt dat natuurlijk. Kom je voor ontspanning, dan hoeft het geen probleem te zijn, je maakt alleen niets mee en vindt het misschien zonde van je geld en onaardig tegen de masseur. Fysiek werkt het natuurlijk toch wel door, emotioneel minder. Dus, waar kom je voor?
 • Mag je gemasseerd worden als je ziek bent?
  Er kan altijd wel iets, maar er zijn soms dingen die je beter niet kunt doen. Bij koorts bijvoorbeeld is massage af te raden. Vertel de masseur wat er aan de hand is en raadpleeg, als je je zorgen maakt, een arts. Positieve aandacht voor je lichaam en aangeraakt worden kunnen juist heel belangrijk zijn. Massage hoeft niet altijd diep en veel te zijn.
 • Kan ik me laten masseren als ik zwanger ben?
  Jazeker, het kan zelfs erg goed zijn. Wel moet je de masseur vertellen dat je zwanger bent, dan kan hij er rekening mee houden. Als je niet meer op je buik kunt liggen, kun je altijd in rugligging en in zijligging gemasseerd worden.
 • Is dynamische massage en holistic pulsing gevaarlijk bij zwangerschap?
  Nee, ook hier geldt: vertel het de masseur. Zachte vloeiende dynamische massage is niet alleen ontspannend voor jezelf, ook je kindje in wording zal er goed op reageren. Dynamische massage is bij zwangerschap juist erg goed, vooral ontspannend voor de rug.
 • Kan ik me ook na de bevalling laten masseren?
  Ja, massage is zelfs een goede manier om alle veranderingen in je lichaam en je leven te ondersteunen. Maar het is verstandig om met massage te wachten tot 12 weken na de bevalling.
 • Hoe vaak moet je je laten masseren?
  Dagelijks zou het mooiste zijn, maar dat is voor de meeste mensen niet haalbaar. Twee- of driewekelijks of - als je erg gespannen bent - wekelijks lukt meestal wel.